هدف از این پژوهش طراحی الگوی اجرایی مدرسه شاد مبتنی بر سند تحول بنیادین بود. روش پژوهش کیفی و در سه مرحله انجام شد: 1- تحلیل محتوای اسناد بالادستی 2- انجام مصاحبه با 15 نفر از خبرگان 3- جمعبندی و انطباقپذیری فرهنگی و اجرایی با استفاده از تکنیک دلفی با مشارکت 8 نفر از خبرگان. بر اساس یافتههای این پژوهش کنشگران اساسی مدرسه، محیط مدرسه، مدیریت و راهبری تربیتی، برنامههای درسی و تربیتی و سیاستگذاری کلان 5 محوری هستند که میتواند زمینه نشاط و شادابی را در مدرسه فراهم کنند. منظور از کنشگران، دانشآموزان، اولیای مدرسه، خانواده و افراد جامعه هستند. در محور محیط مدرسه دو مقوله اصلی فضای کالبدی، تجهیزات و فناوری و جو و فرهنگ مدرسه بر نشاط مدرسه تأثیرگذارند. در محور مدیریت و راهبری تربیتی 3 مقوله اصلی برنامههای فرهنگی - تربیتی، توجه به نیازهای جسمانی و روانشناختی دانشآموزان و رهبری اثربخش مطرح شد. در محور برنامههای درسی و تربیتی نیز دو مقوله اصلی راهبردها و روشهای آموزشی و اصول و رویههای حاکم بر فرایندهای آموزشی - تربیتی ارائه شد و نهایتاً در محور سیاستهای کلان، ابعاد مالی، پشتیبانی، و رفاهی، نیروی انسانی، مدیریتی و ساختاری و آموزشی مطرح شد. نتایج این پژوهش به سیاستگذاران، مدیران و معلمان پیشنهاداتی را ارائه میکند تا بر مبنای آن زمینهها و شرایطی را فراهم کنند تا مدارس شاد و پرنشاطی را داشته باشیم.
Vahdani M, Taslimi Z, Asadi Marghmaleki M, Rezasoltani N. Designing the executive model of the happy school based on the Fundamental Reform Document of Education. 3 2024; 2 (73) URL: http://isoedmag.ir/article-1-394-fa.html
وحدانی محسن، تسلیمی زهرا، اسدی مرغملکی مهران، رضاسلطانی نجمه. طراحی الگوی اجرایی مدرسه شاد مبتنی بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش. 1. 1403; 2 (73)