هدف مقاله تبار شناسی نظام تربیت معلم از تأسیس دارالفنون تا دانشگاه فرهنگیان است. لذا طبق مفروضه های تبارشناسانه فوکو نظام تربیت معلم زمان حال بررسی شده و با شناسایی نقاط گسست به نقطه مبدأ این نظام دست یافته ایم. بر همین اساس ایجاد این نظام وابسته به شکل گیری نظام تعلیم وتربیت جدید و نیز رخدادهایی است که نتیجه آن آشکار شدن ضعف بنیه علمی ایرانیان بوده است . شکست های ایران از روسیه و درک عامل شکست یعنی دانش و فن آوری غربیان و ارتباطات با این کشورها موجب ایجاد گفتمان برتری دانش و فن آوری غرب گردیده و راهکارکسب دانش و فن آوری شناسایی شده و لذا اندیشمندان ، نظام تعلیم و تربیت جدید را بر مبنای شیوه غربی ایجاد کرده و برای تأمین معلمان مورد نیاز در ابتدا با دعوت از معلمان خارجی و به کار گیری دانش آموختگان بازگشته از خارج و دارالفنون و در نهایت با تأسیس اولین مراکز تربیت معلم اقدام به تأمین معلم نمودند. لذا تبار تربیت معلم نشان از گسست هایی در این نظام است که می توان نظام تربیت معلم عالم و باسواد، متخصص و ماهر و اسلام گرای انقلابی و ارزش مدار را در آن مشاهده نمود.
sadeghi A, Salehi A, Zarghami hamrah S, Ghaedi Y. Genealogy of the teacher training system based on different approaches of organizing the teacher training system in Iran since the establishment of Dar al-Funun to the establishment of Farhangian University.. 3 2024; 1 (72) : 10 URL: http://isoedmag.ir/article-1-256-fa.html
صادقی علیرضا، صالحی اکبر، ضرغامی همراه سعید، قائدی یحیی. تبار شناسی نظام تربیتمعلم مبتنی بر رویکردهای متفاوت سازمان دهنده نظام تربیتمعلم در ایران از زمان تأسیس دارالفنون تا تأسیس دانشگاه فرهنگیان. 1. 1403; 1 (72)