مدارس به عنوان یک پایگاه گسترده، نقـش مهمی در انتقال اطلاعات بهداشتی به دانشآموزان، خانواده و جامعـه بـه عـهده دارنــد. بهداشت مدارس به عنوان یکی از شاخصهای توسعه، نقشِ تعیینکنندهای در افزایش بازدهی عملکرد معلمان، پیشرفت تحصیلی دانشآموزان و بهبود سلامت جامعه دارد. از دهه1980م و به دنبال رونق مباحث مربوط به ارتقای سلامت جامعه، بهداشت مدارس به عنوان یکی از مهمترین حوزههای تحقق ارتقای سلامت عمومی مطرح گردید. ضرورت ایجاد تشکیلات بهداشت مدارس ناشی از این امر است که فراگیران اکثریت عظیمی از جمعیت کشور را به خود اختصاص میدهند و از این حیث به عنوان قشری آسیبپذیر در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی قرار دارند، بنابـراین نیاز به توجه در تأمین بهداشت و حفظ سلامت جامعه امری ضروری مینماید.به رغم مطالعات متعدد در این حوزه، پژوهشی مستند در خصوص راهبردهای مدیریتی و نحوه مقابله با آسیبها و چالشهای بهداشت مدارس با رویکرد تاریخی صورت نگرفتهاست. هدف مقاله پیشرو بررسی وضعیت بهداشت مدارس و تحلیل راهکارهای مدیریتی این حوزه در خلال سالهای 1304 تا دهه50 شمسی است. این پژوهش با روش اسنادی و با اتکاء به گزارشهای مفتشین و متحدالمآلهای آموزشی تدوین شده است. یافتههای حاصل از این بررسی نشان میدهد که متولیان بهداشت مدارس در دوره مورد مطالعه با معضلاتی نظیر شیوع بیماریهای واگیر، فقدان تجهیزات بهداشتی، کمبود نیروی متخصص و عدم برخورداری فضاهای آموزشی از استانداردهای لازم مواجه بودهاند. متولیان وقت برای مقابله با چالشهای مذکور، با اتخاذ راهبردهای نظارتی، بازرسی مدارس و آموزشگاهها ضمن شناسایی عوامل آسیبزا تلاشی در جهت کیفیسازی خدمات بهداشتی انجام دادهاند.
Alizadeh Birjandi Z, Naseri A. An Examination of the Impact of Supervisory and Inspector-Focused Performance in School Health Management. 3 2025; 1 (74) URL: http://isoedmag.ir/article-1-455-fa.html
علیزاده بیرجندی زهرا، ناصری اکرم. بررسی تأثیر عملکرد نظارتی و بازرس محور در مدیریت بهداشت مدارس در خلال سال های 1304 تا دهه50 شمسی. 1. 1404; 1 (74)