۱۴ نتیجه برای خود
حسن فراتی، سید جعفر فریمانه، سید مهدی فریمانه،
دوره ۱، شماره ۵۰ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر عوامل استرس زا بر عملکرد کارکنان دانشگاه خوارزمی با نقش میانجی گری از خود بیگانگی مورد بررسی قرار گیرد روش تحقیق: نوع پژوهش توصیفی میباشد. جامعه آماری این تحقیق کارکنان دانشگاه خوارزمی و تعداد آنها ۱۰۰ نفر میباشد. در این روش نمونه گیری تصادفی ساده میباشد که تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان از یک جامعه ۱۰۰ نفری میتوان یک نمونه ۷۹ نفر را انتخاب کرد در این تحقیق تعداد نمونه ۷۹ نفری میباشد. ابزار گرد آوری پرسشنامه محقق ساخته شده ،میباشد و اعتبار آنها به وسیله صاحبنظران و پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه گردید .داده ها با استفاده از نرم افزار Spss استخراج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
یافته ها: بین عوامل استرس زای )سازمانی، محیطی ،فردی( و عملکرد کارکنان رابطه معنا داری وجود دارد. این رابطه با توجه به مقدار ضریب همبستگی بدست آمده در فرضیات اول و دوم تائید و فرضیه سوم رد شد با توجه به اینکه در این تحقیق مشخص شد که عوامل استرس زای سازمانی، محیطی، فردی بر عملکرد تاثیر دارند .
نتیجه گیری: براساس یافته های این پژوهش ،برنامه ریزان و مسئولان دانشگاه خوارزمی )تهران( میتوانند برنامه ریزی و آینده نگری لازم را در جهت شناخت عوامل استرس زا بنمایند
دوره ۱، شماره ۵۹ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه رفتار تقلّب با جهت¬گیری هدف، خودکارآمدی و تحمل ابهام است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، بنیادی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعۀ آماری پژوهش، کلیۀ دانشجویان دختر و پسر ورودی سال ۱۳۹۹ در دانشگاه آزاد تهران شمال، در رشته روانشناسی بودند که تعداد آنها برابر با ۵۰۳ نفر بود. تعداد ۲۱۷ نفر به شیوه نمونه¬گیری تصادفی ساده به کمک جدول مورگان، به¬عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه جهت¬گیری هدف ویل و مک گریگور؛ پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر؛ پرسشنامه تحمل ابهام مک لین و همکاران؛ پرسشنامه تقلّب تحصیلی و پرسشنامه ابعاد شخصیتی هگزاکو استفاده شد.
یافته های پژوهش نشان داد که جهت گیری هدف و خودکارآمدی، بر رفتار تقلّب دانشجویان، تأثیر مستقیم دارند (۰۵/۰> P)؛ اما تحمل ابهام، بر رفتار تقلّب دانشجویان تأثیر مستقیم ندارد (۰۵/۰< P). نتایج مربوط به بررسی تأثیرات غیرمستقیم زیرمقیاس¬های جهت¬گیری هدف (با واسطه¬گری ویژگی¬های شخصیتی) بر رفتار تقلّب نشان داد جهت¬گیری یادگیری (با واسطه¬گری مؤلفه برونگرایی: ۰۵/۰> P)؛ جهت¬گیری عملکرد گرایشی (با واسطه¬گری مؤلفه¬های صداقت و برونگرایی: ۰۵/۰> P)؛ جهت¬گیری عملکردگریزی با واسطه¬گری مؤلفه¬های صداقت، تهییج¬پذیری، برونگرایی، دلپذیری، باوجدان بودن: ۰۵/۰> P) در رفتار تقلّب، اثر غیرمستقیم می¬گذارد؛ اما بلاتکلیفی در جهت¬گیری هدف با واسطه¬گری هیچکدام از مؤلفه¬های مربوطه در رفتار تقلّب، اثر غیرمستقیم نمی¬گذارد (۰۵/۰< P). در ادامه، نتایج نشان داد خودکارآمدی، با واسطه¬گری تمامی مؤلفه¬های صداقت، تهیج¬پذیری، برونگرایی، دلپذیری، باوجدان بودن و گشودگی نسبت به تجربه در رفتار تقلّب، اثر غیرمستقیم می¬گذارد. در نهایت نیز نتایج نشان داد تحمل ابهام، تنها با واسطه¬گری برونگرایی در رفتار تقلّب، اثر غیرمستقیم می¬گذارد.
دوره ۱، شماره ۶۱ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
رتباط کوششی برای ایجاد اشتراک در احساس، اندیشه، رفتار، و عمل است. بدین ترتیب ارتباط با ظرفیت و وسعت یا مضیقه کنشوری روان شناختی ،کنشگری اجتماعی و تفاهمپذیری کنشگران سر و کار مییابد. کنشگران چه تجارب زیست شده ای دارند ، از منظر کدام شبکه معانی ونه لزومانظام معانی (عقل وایمان،یا هنر یامصلحتی)، خود، جهان و دیگران را میبینند؟ محتوا، صورتها و مجرا های ارتباطی نزد ذی نفعان: بانیان ، آمران، عاملان، حاملان، مخالفان، رقیبان و تمام کسانی که در معرض هر گونه کنش قرار میگیرند از چه مناظر و مرایایی مورد بازنمایی، درک، تفسیر، بازسازی، نفی، انکار، ویا تغافل قرارمی گیرد. کارکرد های ارتباط به این ترتیب ممکن است معنابخشی ، انسجام و یگانگی عاطفی ، یگانگیاجتماعی ، فرایند های نمادین تمایز وتفاوت ومخالفت، معنا بخشیدن ،تنوعزایی معرفتآمیزیا عاطفی در شرایط و شاکله اجتماعی و در یک کلمه کنش و اندر کنش های های ا جتماعی دیگر باشد. ارتباط به مثابه سرمایه اجتماعی مطلوب میتواند سبب شود خودمحوری اخلاقی به حس اجتماعی متعالی ارتقاء یابد. یا به عکس گونه نا مطلوب آن می تواند تمایلات خود محورانه،فردی یا گروهی را به طرز خطرناکی شعله ورسازد. رابطه تبادلی و مفاهمهای، به معنی فهم مشترک و فهم متقابل انسانها از هم و از مسایل و موقعیتهای یکدیگر است به آن شیوهای که : هر کدام خود آن گونه فهم میکنند. در این گونه ارتباط علاوه بر شیفتگی،احترام،ویا تحمل شباهتها ی طرف های ارتباط علاقه مند به «تفاوتهای با معنا» بین آن ها هم هستیم. تفاوتهایی که خود شور زندگی را در جان آدمی و جامعه ها میدمند. این چنین برداشت کنش تفاهمی از امور مبتنی بر این پیش فرض است کهاستمرار و کلیت امور مورد مطالعه، از دست نرود یعنی پیوندهای گسستگی درارزش ها وباورها یعنی اختلال در شبکه معانی ونه لزومانظام معانی ( بین ایمان که آشنای کنش تفاهمی است با هنر با عقل را )دریابیم. ارتباط کلامی سه وجه از پدیده نطق است که باهم همپوشی دارند ؛ تکلم وهنر، شکفتن و شکافتن افکار از دل افکار دیگر که در منطق مطرح می شود، بیان حقایق و واقعیات (که در علوم مطرح می شود).
امید قادری، حسین ابراهیمی مقدم، روح الله علیزاده،
دوره ۱، شماره ۶۸ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده
این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی آموزش بسته آموزشی خودشناسی مبتنی بر رویکرد اگزیستانسیالیسم بر باورهای غیر منطقی ارتباطی روی افراد انجام و اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه افراد متاهل مراجع کننده به مراکز مشاوره و روانشناسی مناطق ۱ و۳ شهر تهران با مشکل اختلافات زناشویی بود. در پژوهش حاضر از روش تحقیق تجربی از نوع شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. در نمونه پژوهشی ۱۶ نفر بصورت داوطلبانه که سطح بالایی در باورهای غیرمنطقی براساس پاسخ به پرسشنامه داوطلبانه مراکز مشاوره داشتند، انتخاب شدند و در گروه آزمایش و کنترل هر گروه ۸ نفر بصورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه باورهای غیرمنطقی ارتباطی آدیلسون و اپشتاین بود که با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و انجام ۱۲ جلسه آموزشی گردآوری اطلاعات انجام شد. از روش تحلیل کواریانس چند متغیره یا مانوا برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس در متن مانکوا نشان داد که در فرضیه اصلی تحلیل کوواریانس در متغیر باورهای غیرمنطقی زوج ها (sig=۰,۰۲, F=۶.۰۵۹) معنادار است. نتایج فرضیه ها فرعی نیز نشان داد که تحلیل کوواریانس در متغیر تخریب کنندگی، باور به تغییر پذیری همسر، باور ذهن خوانی، باور کمال گرایی جنسی و تفاوت های جنسی زوج ها معنادار است. یعنی آموزش خودشناسی مبتنی بر رویکرد اگزیستانسیالیسم بر باورهای غیرمنطقی متاهلین اثربخش است.
دکتر عابدین دارابی عمارتی، کیهان نجفی،
دوره ۱، شماره ۷۰ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: عملکرد شغلی از مهمترین مؤلفههای موفقیت سازمانها محسوب میشود بههمین خاطر مدیران توجه ویژهای به این موضوع دارند. هدف این پژوهش بررسی میزان تأثیر هوش معنوی و خودکارآمدی شغلی بر عملکرد شغلی با نقش واسطهای اشتیاق شغلی بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر به لحاظ هدف جزو تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش گردآوری دادهها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری را کلیه مدیران مدارس پسرانه دولتی مقطع ابتدایی شهرستان کرمانشاه به تعداد ۹۰ نفر در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ تشکیل میهد که طبق جدول مورگان ۷۳ نفر به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار اندازهگیری دادهها پرسشنامههای استاندارد بود. برای تجزیه وتحلیل دادهها از شاخصهای آمار توصیفی و آمار استنباطی: تحلیل عامل تائیدی، تحلیل مسیر و از مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) با استفاده از نرمافزار smart PLS استفاده شد. یافته ها: طبق نتایج همه فرضیههای مطرحشده در پژوهش تائید شد. نتیجه گیری: بهطورکلی نتیجه میشود مدل علی عملکرد شغلی بر اساس هوش معنوی و خودکارآمدی شغلی با نقش واسطهای اشتیاق شغلی با مدل تجربی برازش دارد.
دوره ۲، شماره ۲۵ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان (CASES) (اون و فرانمن، ۱۹۸۸) اجرا شد. ۳۲۰ دانشجو دانشگاه تربیت معلم تهران (۱۸۸ زن، ۱۳۲ مرد) که با روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شده بودند به پرسشنامههای خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان اون و فرانمن (۱۹۸۸) و فشارزاهای دانشجویی پولادی ری شهری (۱۳۷۴) پاسخ دادند. در این پژوهش، به منظور بررسی ساختار عاملی (روایی سازه)، روایی واگرا و پایایی پرسشنامه مزبور از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی، ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، نشان داد که سوال های پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان بر حول یک عامل قرار دارند. ضریب هبستگی خودکارآمدی تحصیلی و فشارزاهای دانشجویی، ۷۴/۰- بود (۰۰۱/۰ p<). نتایج تحلیل عامل تاییدی پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان نشاندهنده برازش قابل قبول الگوی اندازهگیری با دادهها است. همچنین ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه مزبور ۹۱۲۱/۰ بود. بنا بر نتایج به دست آمده، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان (CASES) (اون و فرانمن، ۱۹۸۸) از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است و برای سنجش خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان ایرانی مناسب است.
دوره ۲، شماره ۲۶ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
تصویر بدنی ، سازه ای است که در دهه های اخیر توجه متخصصان بالینی را به خود جلب نموده است و در برر گیرنرده
جنبه های بهنجار و نابهنجاری می باشد که نمی توان آن را از ارزش ها و ایده آل های فرهنگری اجتمرایی مجر ا دانسرت –
بنابراین سازه ای روانی زیستی اجتمایی است که هم زنان و هم مردان از آن برخوردارند ، اما تصویر بدنی ن د زنران دارای – –
جایگاه ویژه ای است که به دنبال خود ، زمینه های روانشناختی خاصی را رقم می زند یکی از پیامدهای تصویر بدنی منفی در
زنان افسردگی است البته این سخن به معنای ترسیم یک نگاه یک سویه نیست ، بلکه بیانگر نویی ارتباط است مقاله حاضرر
وارسی این ارتباط و تبیین های مرتبط با آن را مورد توجه قرار داده است
آزاده بزرگی، خسرو باقری، اکبر رهنما،
دوره ۲، شماره ۶۰ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
پرورش احساس مسئولیت در افراد یکی از اهداف مهم و مسلم نظام های آموزشی است که به نظر می رسد، در نظام آموزشی ایران، مشکلاتی اساسی در راه نیل به این هدف وجود دارد. از جمله مشکلات موجود می توان به تاکید غالب بر بعد شناختی دانش آموزان، فروکاهش مسئولیت پذیری به پاسخگویی، حضور چشم ناظر یا کنترل گر و بازاری شدن دانش در نظام آموزشی اشاره کرد. مسئولیت از دسته مفاهیم رایج در فلسفه و همچنین در فلسفه تعلیم و تربیت است که ارتباط تنگاتنگی با سیستم تربیتی دارد. از آنجاییکه لویناس نگاه معطوف به دیگری و احساس مسئولیت در برابر دیگری را در کانون توجه خود قرار داده است، به نظر می رسد نگاه وی می تواند نقطه آغازین خوبی برای وارد کردن مقوله مسئولیت در تعلیم و تربیت قرار گیرد. لویناس بر این نظر است که در اولین ارتباط با دیگری، مسئولیتی در برابر وی شکل میگیرد که منجر به نوعی احساس ایثار، بدون توقع هر پاداشی می شود، زیرا دیگری به من ارجحیت دارد. لویناس یاددهی را به منزله رابطه با دیگری، می داند. از نظر وی یاددهی منعکس کننده مواجهه با چهره دیگری است. به عبارت دیگر، یاددهی به معنای عرضه خود بر دیگری است که دیگری فراتر از خود است. باید توجه داشت بر اساس نگاه لویناس، یاددهی و یادگیری مبتنی بر دستور العمل های تجویزی نیست، بلکه ارتباطی اخلاقی است که این ارتباط برآمده از وجود خود و دیگری است که ارتباطی چهره به چهره دارند. دانش آموزانی که بر اساس این سیستم تربیت می شوند، دیگر نسبت به دیگران بی تفاوت نیستند و با دیدی منتقدانه در صدد اخذ تصمیم های عاقلانه و همچنین ایجاد راه حل های مناسب برای مسائل زندگی خود و دیگران خواهند بود.
دوره ۲، شماره ۶۲ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
ین پژوهش به بررسی میزان افسردگی و رابطه آن با وابستگی به دیگران در بین دانشجویان دانشگاه پیامنور تفرش پرداخته است. کلیه دانشجویان دختر و پسر جامعه آماری را تشکیل دادهاند که ۲۷۸ نفر از آنان تصادفی انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه افسردگی بک (Beck) و پرسشنامه وابستگی به دیگران استفاده شد. نتایج نشان داد که: اکثر دانشجویان دختر و پسر افسردگی خفیف دارند اما میزان افسردگی در دختران بیشتر از پسران است. وابستگی عاطفی اکثر دانشجویان در حد متوسط است، اما در دختران بیشتر از پسران است و بین آنها از این لحاظ تفاوت معنیدار وجود دارد. بین وابستگی عاطفی و افسردگی رابطه مثبت وجود دارد. عدم اعتماد اکثر دانشجویان در حد متوسط است و بین دختران و پسران از این لحاظ تفاوت معنیداری وجود ندارد. بین عدم اعتماد و افسردگی نیز رابطه مثبت وجود دارد. خودمختاری اکثر دانشجویان در حد متوسط است، اما در پسران بیشتر از دختران است و بین آنها از این لحاظ، تفاوت معنیدار وجود دارد. بین خودمختاری و افسردگی نیز رابطه مثبت وجود ندارد.
دوره ۲، شماره ۶۲ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
ر چه می توان برای هر یک از حوزه های مختلف دانشی ( نظری و عملی) قلمرو مستقل نیز قایل شد، اما عمده اندیشمندان حوزه های مختلف علمی و تحقیقاتی بخصوص در قلمرو علوم انسانی امروزه نگاه درون حوزه ای و یا بین رشته های به حوزه های مختلف را سر لوحه تلاشهای علمی خود قرار دادند.از جمله موضوعاتی که هم اکنون کانون توجه اندیشمندان قرار گرفته است ، برقراری ارتباط معرفت شناختی بین دو حوزه فلسفه(مسایل و نظریه های فلسفی) و فناوری اطلاعات و ارتباطات است.بسیاری از فیلسوفان اگر چه سعی کرده اند به تبیین مسایل اختصاصی حوزه معرفتی خود بسنده نمایند اما هر از گاهی به پیوندها و ارتباطات ممکن بین حوزه تخصصی خود با دیگر حوزه از جمله فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز اشاراتی داشته باشند. ابرمتن(Hypertext) خود یک فضا و رویکرد نوین معرفت شناختی است که حاصل گسترش رو به فزون فناوری ارتباطات و اطلاعات است.این مقاله تلاش دارد تا با تبیین ویژگی های نظریه فلسفی هایدگر در باب هستی(هرمنوتیگ هایدگری) و رویکرد ابرمتنی ودلالتهای تربیتی آندو از یک سو ، به همگرایی آن دو در تحقق اهداف مشترک خود که همان فراهم ساختن زمینه رشد و شکوفایی و تحقق"خود" یادگیرنده است،از سوی دیگر نیزاشاره نماید.اگر چه هایدگر به طور مستقیم به نقش رسانه الکترونیکی و ابرمتن در تحقق هرمنوتیک مورد نظر خود اشاره نکرده است اما با بررسی آرا هایدگر در خصوص رشد و تحقق "خود" از یک سو و تبیین خصوصیاتی از فضای ابرمتنی،به نظر می رسد نوعی همگرایی بین آندو در خصوص تحقق و شکوفایی "خود" فرد یادگیرنده وجود دارد.تبیین همگرایی های ممکن بین نظریه هرمنوتیک هایدگر و ابر متن در خصوص تحقق بخشی از اهداف تربیتی مشترک فیمابین به ویژه مساله خود شکوفایی یادگیرنده از جمله اهداف تدوین این مقاله می باشد.در این مقاله هر جا از فرامتن سخن رفته است مقصود همان متن الکترونیکی است که از اقتضا ات معرفت شناختی متفاوت نسبت به ویژگی های رویکرد متنی(متن غیر الکترونیکی)بر خوردار است.
حدیث کرانی، بهمن سعیدی پور، فرشاد سلیمانی،
دوره ۲، شماره ۶۹ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی رویکرد کلاس معکوس بر خودتنظیمی یادگیری علوم تجربی دانش آموزان دختر پایه پنجم دوره ابتدایی شهر کرمانشاه در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰، انجام شد .
روششناسی: روش این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ جمعآوری دادهها، جزء پژوهشهای شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون هست. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم دوره ابتدایی شهر کرمانشاه در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بودند که از میان آنها تعداد ۴۰ نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادههای پژوهش پرسشنامههای خودتنظیمی یادگیری علوم تجربی بود. برای تحلیل دادههای پژوهش از نرمافزار آماری SPSS استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان از اثربخشی رویکرد کلاس معکوس بر خودتنظیمی یادگیری علوم تجربی بر دانش آموزان است
نتایج: نتایج نشان داد، بین میزان خودتنظیمی یادگیری درس علوم دانشآموزانی که به روش آزمایش آموزشدیدهاند با دانشآموزانی که به روش کنترل آموزش دیدهاند تفاوت معناداری وجود دارد.
آقای رشید شکری، دکتر ذکریا احمدیان، دکتر علی مصطفایی، دکتر امیر همتی،
دوره ۲، شماره ۷۱ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف این پژوهش تعیین رابطه هوش اخلاقی و خودکارآمدی تحصیلی با میانجیگری درگیری تحصیلی دانش آموزان شهر مهاباد می باشد. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری نیز کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر مهاباد به تعداد ۲۸۳۱ نفر بود که از بین آنان با استفاده از جدول مورگان تعداد ۳۳۸ نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد شده هوش اخلاقی لنیک و هیل(۲۰۰۵)، خودکارآمدی تحصیلی جینکز و مورگان (۱۹۹۹) و درگیری تحصیلی فریدیکس و همکاران (۲۰۰۶) بود. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها توسط نرم افزار spssو pls و با استفاده از آزمون های همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد که هوش اخلاقی بر خودکارآمدی تحصیلی با میانجیگری درگیری تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری دارد(۳۱/۰). همچنین نتایج حاکی از این بود بین هوش اخلاقی با مولفه های خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد(۵۲/۰). رابطه هوش اخلاقی با مولفه های درگیری تحصیلی مثبت و معنی دار بود(۷۶/۰) و در نهایت درگیری تحصیلی با خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری دارد(۴۱/۰). بنابراین با افزایش هوش اخلاقی و به تبع آن افزایش درگیری تحصیلی میتوان زمینه افزایش خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر مهاباد را فراهم نمود.
خانم مهری صالحی، آقای علیرضا ملازاده، آقای آبت سعادت طلب،
دوره ۲، شماره ۷۱ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف تبیین خلاقیت بر اساس خودمدیریتی و خودکارآمدی خلاّق با میانجیگری درگیری تحصیلی در دانش آموزان دبستانی دارای مشکلات یادگیری صورت پذیرفت. روش: از نوع توصیفی همبستگی با طرح تحلیل مسیر در قالب معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دچار مشکلات یادگیری دبستان های شهر اراک در سالتحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بودند که از بین آنها ۲۰۰ دانش آموز دختر و پسر (هر جنس۱۰۰ نفر) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های کلورادو، خلاقیت، خودمدیریتی هاوتون و نک، خودکارآمدی خلاّق، و درگیری تحصیلی بود که توسط معلمان و والدین دانش آموزان دچار مشکلات یادگیری تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون، و تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS و AMOS آنالیز گردید. از روش مدل یابی معادلات ساختاری برای بررسی برازش مدل پژوهش استفاده شد. نتایج: یافته ها نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. همچنین ضرایب بیانگر اثر معنادار خودکارآمدی خلاق به همراه ابعاد خودمدیریتی بر درگیری تحصیلی و خلاقیّت معنادار بود. به این معنی که با افزایش خودکارآمدی خلاق و خودمدیریتی تغییر مثبتی در میزان درگیری تحصیلی و خلاقیّت دانش آموزان دارای مشکلات یادگیری بوجود می آید. لذا روابط بین متغیرهای مدل ترسیم شده در این پژوهش، مورد تأیید قرار گرفت. بحث و نتیجه گیری: می توان نتیجه گرفت که خودکارآمدی خلاق و ابعاد خودمدیریتی از طریق افزایش درگیری تحصیلی اثر مثبتی بر افزایش خلاقیّت دارند.
آقای هادی پردل،
دوره ۲، شماره ۷۱ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه بر سرسختی و خودکار آمدی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول انجام شد.روش: این پژوهش از نوع مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون –پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر قم بود که ۳۰ نفر از دانش آموزان یکی از مدارس ناحیه یک شهر قم با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه ۱۵نفری به صورت کاملا تصادفی دسته بندی شدند. دانش آموزان گروه آزمایش در ۸ جلسه ۸۰ دقیقه ای برنامه آموزش خود کنترلی مبتنی بر مدرسه شرکت کردند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. قبل و بعد از اجرای مداخله و در مرحله پیگیری، هر دو گروه با استفاده از مقیاس سرسختی روانشناختی لانگ و گولت (۲۰۰۳) و مقیاس خودکار آمدی کودک و نوجوان ((SEQ-C مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss-۲۲ و از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه تاثیر معناداری بر افزایش سرسختی روانشناختی و خود کار آمدی دانش آموزان دارد (۰۱/۰ P<). .نتیجه گیری: یافتههای پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش مهارت خود کنترلی مبتنی بر مدرسه می تواند به عنوان مداخله ای موثر در افزایش سرسختی روانشناختی و خود کار آمدی در دانشآموزان باشد