آقای علی عسکری دشت بیاض، دکتر مسعود صادقی، دکتر اکبر رضایی فرد، دکتر پروانه نظرپورصمصامی،
دوره ۲، شماره ۷۱ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: هدف از این پژوهش مقایسه احساس تعلق به مدرسه، ادراک از جو مدرسه و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی مدارس عادی و غیرانتفاعی شهر قاین بود. روش: روش این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان ابتدایی مدارس عادی و غیرانتفاعی شهر قاین در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بود. از میان جامعه آماری، تعداد ۱۱۴ دانش آموز (۵۷ دانشآموز عادی و ۵۷ دانشآموز پسر مدارس غیرانتفاعی) به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه بری، بتی و وات (۲۰۰۴)، پرسشنامه ادراک از جو مدرسه وی، ردی و رودز (۲۰۰۷) و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (۲۰۰۸) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش از تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای احساس تعلق به مدرسه، ادراک از جو مدرسه و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی و عادی تفاوت معناداری وجود دارد (۰۰۵/۰p<). بهعبارت دیگر میزان احساس تعلق به مدرسه، ادراک از جو مدرسه و سرزندگی تحصیلی در دانشآموزان غیر انتفاعی بیشتر از دانشآموزان مدارس عادی است.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که نمرات دانشآموزان عادی در متغیرهای مورد مطالعه نسبت به دانشآموزان غیرانتفاعی پایینتر است، بنابراین مدارس عادی باید آموزشهایی را در جهت تقویت متغیرهای تحصیلی چون: احساس تعلق، ادراک جومدرسه، سرزندگی تحصیلی برای دانشآموزان خود در نظر بگیرند.